Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το καλοκαίρι αρχίζει...με τους γονείς λάστιχο.

Μια μέρα πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Μετά από αυτήν ξεκινάει και επίσημα το καλοκαίρι και οι καλοκαιρινές διακοπές, για τα παιδιά φυσικά. Για τους γονείς ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος  κατά την οποία πρέπει να συνδιασουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τις διακοπές των παιδιών. Μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση για παίκτες με γερά νεύρα.
Που να αφήσω τα παιδιά;  Πως να τα απασχολήσω; Πως να τα βοηθήσω να περάσουν αξέχαστα χωρίς να τρελαθώ; Γινόμαστε λίγο Τιραμόλες οι γονείς.


Κάποιοι ψάχνουν να τα απασχολήσουν σε κάποια κατασκήνωση, κάποιοι κανονίζουν να τα στείλουν στο χωριό με την γιαγιά και τον παπού, κάποιοι τα αφήνουν στη γειτόνισσα που μπορεί, άλλοι πάλι το ρίχνουν στην βάρδια, το πρωί με τον ένα γονιό και το απόγευμα με τον άλλον και κάποιοι άλλοι μην έχοντας άλλη λύση τα έχουν μαζί τους να τους βοηθούν στη δουλειά. Γενικά είναι μια περίοδος πολύ χαρούμενη για τα παιδιά και πολύ μπερδεμένη με πολλά δρομολόγια για τους γονείς. Βέβαια όλοι μας ευχόμαστε να μπορούσαμε να κάτσουμε μαζί με τα παιδιά μας αγνοόντας τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, αλλά αυτό σενάριο ανήκει για την πλειοψηφία στη σφαίρα της φαντασίας.

Μέσα σε όλο αυτό το ανακάτεμα προσπαθούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά μας και να φροντίσουμε να βρίσκονται με τους κολλητούς τους για παιχνίδι, κυρίως τα απογεύματα όταν χαλαρώνει η καλοκαιρινή κάψα, εκμεταλευόμενοι το γεγονός ότι  αυτή την περίοδο νυχτώνει αργά, πολύ αργά. Είναι και για μας τους γονείς μια ευκαιρία να χαλαρώσουμε από την δουλειά και την  αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού.
Είναι η περίοδος της «παιδικής χαράς» στα μέρη μας όπου μαζευόμαστε οι μπαμπάδες κυρίως,  με τα παιδιά μας. Έχοντας την τύχη να ζούμε στην εξοχή, σαν σε χωριό, η παιδική χαρά είναι ο τόπος συγκέντρωσης όλων των παιδιών της περιοχής και βέβαια και των γονιών τους. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους  μεταξύ αυτών και η συγκεκριμένη μπαμπαδοπαρέα.

Η ώρα του ραντεβού συγκεκριμένη, εφοδιασμένοι συνήθως με φαγητό, νερό και τα παιδιά να ξεχύνονται για παιχνίδι και εμείς μαζευόμαστε συζητώντας για το πώς ήταν η μέρα μας, για το που σκοπεύουμε να πάμε διακοπές στην καλοκαιρινή μας άδεια, για δουλειές, για μικρές εξορμήσεις στη θάλασσα, για να κανονίσουμε καμιά ποδηλατάδα ή κάποια έξοδο για τσιπουράκι. Έτσι χαλαρώνει το μυαλό από την πίεση της ημέρας και έχουμε να περιμένουμε κάτι  που το απολαμβάνουμε.
Τώρα που κλείνουν τα σχολεία και φεύγει το άγχος του να κοιμηθούν  τα παιδιά μας νωρίς για να ξυπνήσουν και νωρίς το πρωί, μας επιτρέπεται να κανονίζουμε πράγματα ως ζευγάρι αλλά και να συμετέχουμε σε εκδηλώσεις κατεξοχείν καλοκαιρινές όπως το σαββατοκύριακο που μας έρχεται στην κατασκευή σπιτιών από λάσπη, στο σχολείο της φύσης και το επόμενο στο καλοκαιρινό παρτυ της θεατρικής ομάδας του Τράβα Μπρος στην παραλία του ποταμού Επανωμής.

Δεν μπορώ επίσης, να παραγνωρίσω το γεγονός ότι ζούμε σε μια περιοχή παραθαλάσσια, δίπλα στη φύση, σε γειτονιές που βλέπεις ακόμα τα παιδια να παίζουν στο δρόμο χωρίς πολλά αυτοκίνητα να τα διακόπτουν, με σπίτια που έχουν έστω μια μικρή αυλή, όπου οι γείτονες ακόμη γνωρίζονται λίγο πολύ και ανταλλάσουν και καμιά κουβέντα κι όπου έχουμε ευτυχώς την ευκαιρία να πάμε για ένα γρήγορο μπανάκι με τα παιδιά και εκεί όλο και κάποιον φίλο θα συναντήσουμε για να μην βαρεθούν.
Φέτος δε ο Άγγελος μεγάλωσε και ζητά να πηγαίνει για μπάνιο μόνος με τους φίλους του. Άρχισαν τα όργανα!

Όλα αυτά τα μικρά πράγματα νομίζω πως κάνουν ευχάριστα και αξέχαστα τα καλοκαίρια μας και τα κάνουν να κυλάνε γλυκά μέσα από την καθημερινότητά μας.

Ας απολαύσουμε αυτές τις καλοκαιρινές στιγμές γιατί είναι μοναδικές, περνούν και δεν ξανάρχονται και τα παιδιά μας μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Μόλις προχθές ήμουν μπαμπάς ενός νεογέννητου και σήμερα μπαμπάς γυμνασιόπαιδου.
Καλό καλοκαίρι σε όλους, μα ιδιαίτερα στους γονείς Τιραμόλες. Ισχύς εν τη ενώσει φίλοι μου. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και φέτος.                                                                                                                                                                                                                               Πανταζής

3 σχόλια:

Μαρία Έλενα είπε...

Καλό καλοκαίρι.
Όλα καλά θα πάνε.
Φιλάκια ...

Αφροδίτη είπε...

Καλό Καλοκαίρι, οικογένεια KaPa, καλό καλοκαίρι, έτσι ακριβώς όπως εσείς μοναδικά ξέρετε να το διασκεδάζετε! Και η δική μας πρόσκληση εξακολουθεί να ισχύει, μην το ξεχνάτε αυτό! Φιλιά σε όλους σας!

Βενετία είπε...

Καλό καλοκαίρι Πανταζή μας... Καλό καλοκαίρι σε όλους τους γονείς που παλεύουν να είναι Γονείς..! Η ισχύς εν τη ενώσει.. Τιραμόλες εν δράσει!