Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μοντελισμός εναντίων TV Games

Η ιδέα μου ήρθε μετά από σκληρές προσπάθειες να κρατήσουμε τους μικρούς μας διαβολάκους μακριά από την τηλεόραση και τα TV games, τα απογεύματα μετά το σχολείο και το διάβασμα των μαθημάτων για την επόμενη μέρα, αναζητώντας διέξοδο να χαλαρώσουν.
Ιδιαίτερα τον χειμώνα που βραδιάζει νωρίς και πρέπει να μένουν μέσα τα πράγματα είναι ακόμη πιο ζόρικα. Και βέβαια βαριούνται να απλώσουν τα παιχνίδια τους στα δωμάτιά τους και τους έρχεται πιο εύκολο να να πατήσουν το κουμπί της τηλεόρασης  ή να ανοίξουν κάποιον υπολογιστή.

Στο εργαστήριο μου. Τους ξετρελαίνει να ασχολούνται με όλα αυτά τα εργαλεία.
Εχουμε αποφασίσει πως τις καθημερινές που έχουν σχολείο και δραστηριότητες και διαβάσματα η τηλεόραση δεν ανοίγει.
Η δύναμη της τις εικόνας με τα έντονα ζωντανά χρώματα τους μαγνητίζει όπως ο Κα το φίδι στο βιβλίο της ζούγκλας υπνώτιζε τον Μόγλη και παρά τις απαγορεύσεις τις συμφωνίες και τις φωνές να μην το κάνουν αυτοί πάντα βρίσκουν τρόπο και ξεγλυστράνε.

Επιλογή σχεδίου


Οπότε σκέφτηκα ότι θα πρέπει να τους απασχολήσω με κάτι που θα τους μαγνητίζει. Τους αρέσει πολύ να ζωγραφίζουν με ξυλομπογιές, μαρκαδόρους ή νερομπογιές και γενικά έχουν παιχνίδια που απαιτείται συναρμολόγηση πολλών κομματιών μαζί.


Έτσι μου κατέβηκε η φαεινή ιδέα να τους μυήσω στην παλιά μου τέχνη κόσκινο, τον μοντελισμό. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Καταρχήν θα έκαναν κάτι πολύ δημιουργικό με τα χέρια τους, θα χρησιμοποιούσαν χρώματα και πινέλα, κοπίδια, κόλλες, εργαλεία, θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα παιχνίδια τους, θα ήταν κάτι που το βλέπουν  που το κάνει ο μπαμπά τους αλλά ήταν απαγορευμένος καρπός, μην αγγίζετε και τα σχετικά, τα μοντέλα που θα φτιάχνουν υπάρχουν στην πραγματικότητα και αυτό τους συναρπάζει, μαθαίνουν την ιστορία τους διαβάζοντας σχετικά βιβλία.




Βέβαια  το κάνουμε μαζί, εγώ  τους μαθαίνω,  τους επιβλέπω,  τους βοηθάω,  το απολαμβάνω και εγώ και πιστέψτε με, όταν ασχολείται κανείς με τον μοντελισμό απαιτούνται αρκετές ώρες ενασχόλησης και ο χρόνος κυλάει χωρίς να το καταλάβεις.
Από μοντέλα, δόξα τον θεό έχω μια μεγάλη ντουλάπα γεμάτη που τα μάζευα από το γυμνάσιο και πολλά από αυτά είναι για αρχάριους.
 
Για τον μεγάλο μας τον γιο είναι κατάλληλη η ηλικία να ξεκινήσει και κοντά σ’ αυτόν κόλλησε και ο μικρός. Τους φιλοξενώ στον πάγκο του εργαστηρίου μου τον έναν δίπλα στον άλλον και εγώ από πάνω τους παρακολουθώ. Υπάρχει κατασκευαστικός οργασμός. Κόβουν, τρίβουν, κολλάνε, βάφουν.
Ο μεγάλος ήδη τελείωσε το δεύτερο μοντέλο του και ο μικρός το πρώτο του.
P47 Αγγελος
Mirage 3 Γιώργος

Τους αρέσουν πολύ τα πολεμικά αεροπλάνα γιατί μεταξύ άλλων κάνουν ότι πετάνε γυρίζοντας γύρω-γύρω μέσα στο σπίτι κάνοντας θορύβους και πυροβολώντας. Βλέπω ότι το απολαμβάνουν και ελπίζω να κολλήσουν σ’ αυτό γιατί πραγματικά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ενασχόληση. Θυμάμαι τον εαυτό μου ότι περάσαμε την εφηβεία μας απασχολημένοι με τον μοντελισμό, ήταν και είναι πάθος.
Πολλές φορές σκέφτηκα να δημιουργήσω μια ομάδα μοντελισμού για παιδιά έτσι ώστε να τους περάσω όλα όσα ξέρω και να αρχίσουν να ασχολούνται εναλλακτικά, πέρα από τα τετριμμένα παιχνίδια που ασχολούνται τα παιδιά στην Ελλάδα. Είμαι όμως διστακτικός γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει η ωριμότητα για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Δυστυχώς είναι μια ενασχόληση η οποία φθίνει στην Ελλάδα όπως και πολλά άλλα πράγματα ενώ αντίθετα στην υπόλοιπη Ευρώπη ανθεί, χωρίς να είναι πλέον ακριβό χόμπι, αλλά το αντίθετο, το κόστος τους έχει μειωθεί πάρα πολύ.
Πέραν του ότι είναι ένα εξαιρετικό και πολύ δημιουργικό χόμπι, βλέπω πως τα αγόρια έχουν κολλήσει, τους αρέσει πολύ και τους ηρεμεί. Όταν είδαν τα μοντέλα τους έτοιμα ζήσαμε στιγμές μεγάλου ενθουσιασμού. Έχουμε κάνει λοιπόν ένα ωραίο ξεκίνημα και συνεχίζουμε.
                                                                                   Πανατζής
 

23 σχόλια:

Πώς έγινα μάνα είπε...

Πολύ όμορφα τα έργα σας! Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

philos είπε...

Λες να ξεκινήσω κι εγώ με τους δικούς μου, την δικιά μου τέχνη κόσκινο! Ωρες ατέλειωτες περνουσα όταν ήμουν Δημοτικο με τα "συναρμολογουμενα"
Πάντως κάνατε πολύ καλή δουλειά για πρώτη φορά!

Dee Dee είπε...

Υπεροχη ενασχοληση! Εφτιαχνα κι εγω μηχανες καποτε :) Θυμαμαι στην πρωτη που βιαστηκα και πρωτα τη συναρμολογησα και μετα προσπαθησα να τη βαψω. Δυσκολο οπως θα φανταζεσαι :)
Μια αλλη ωραια απασχοληση για πιαδια νομιζω ειναι τα μεγαλα παζλ. Να υπαρχει καπου ομως μια επιφανεια που να μπορει να αρχισει ενα μεγαλο παζλ εκει και να το παλευει για μερες!

Ευχομαι να μεινει ο ανθουσιασμος στα μικρα σου και να συνεχισουν αυτη την ομορφη δημιουργια. Εχει τοσα πολλα πραγματα ο μοντελισμος!! Δεν ξερω ποσο επεσαν οι τιμες, εχω χρονια να ασχοληθω. Καποτε ηταν ακριβουτσικα παντως.

καλο Σ-Κ!!

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Ε δεν το πιστεύω! Στο μυαλό μου είσαι!
Ετοιμάζω μια ανάρτηση αυτές τις μέρες για τον μοντελισμό και μάλιστα συμπεριλαμβάνω το link μιας παλιάς σου σχετικής ανάρτησης την οποία ανακάλυψα ενώ έψαχνα πληροφορίες για να γράψω την δική μου! Θα χαρώ να την διαβάσεις!!
Μπράβο στα παιδιά αλλά και σε σένα! Από τι ηλικία μπορεί να ξεκινήσει με άνεση ένα παιδί; Ο δικός μου είναι ακόμα 4.5 οπότε νομίζω ότι είναι μικρός. Ανυπομονώ να μεγαλώσει για να τον μυήσουμε κι αυτόν!
KATHY BY ANTHOMELI
Kathy by anthomeli

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραίες ιδέες! Μπράβο για τη μύηση των παιδιών στο ωραίο αυτό χόμπι! Άτιμος πειρασμός η τηλεόραση και τα video games. Μακάρι να τον νικήσετε. Βίκη

Υ.Γ. Στο τέλος υπογράφεις κατά λάθος ως Πανατζής. Χαχα, μην το διορθώσεις, πλάκα έχει...

Onirokosmos είπε...

Μπράβο στον μπαμπά για τη μύηση, πολλά-πολλά μπράβο στα παιδιά, για το ενδιαφέρον και τα καταπληκτικά αριστουργήματα, που φτιάχνουν με τα μαγικά τους χεράκια!!! Και επειδή τα...μεγάλα πνεύματα συχνά συναντιούνται, θ΄ανακαλύψετε σε επόμενες αναρτήσεις μου κι άλλον ένα οπαδό του..αθλήματος! Μέχρι τότε, καλές, δημιουργικές και ηλιόλουστες μέρες σας εύχομαι! Καλό μήνα!!!

Irene είπε...

Είμαι σίγουρη οτι θα αρέσει στο γιό μου! Προς το παρόν κάνει δικές του, φανταστικές κατασκευές με Lego! Δεν είναι λίγο μικρός (Β' Δημοτικού) όμως για τον μοντελισμό? Ποια περίπου είναι η σωστή ηλικία?
Πάντως ευχαριστούμε για την ιδέα!!!

Froghall είπε...

κανω το ιδιο με το βαφτιστηρι και τον αδερφο του...θεωρω οτι ειναι πολυ καλη ενασχοληση ειδικα οταν ειμαι Ελλαδα...ειναι μικρα ακομα και ο μεγαλος μονο ψιλοβοηθαει αλλα και μονο που με βλεπουν εμενα ειναι και αυτο ενα μαθημα για την προσοχη που απαιτειται κλπ κλπ κλπ :) τωρα απο το καλοκαιρι θα δωσω στον μεγαλο να κανει κατι απλο μια και ειναι σε ηλικια να πιασουν τα χερακια του περισσοτερο :)

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια ... καταπληκτική δουλειά και απασχόληση για τα παιδιά!!!

syros2js είπε...

Αχ, τί όμορφα!!!
Μπράβο σας, βρε παιδιά!!!
Καλό μήνα!!!
Φιλάκια πολλά!!!

...INA είπε...

Δεν έχω ιδέα από μοντελισμό, δεν ξέρω καν κάποιον που να ασχολείται, καταλαβαίνω όμως την μάχη ενάντια στην τηλεόραση και φαντάζομαι πως όσο μεγαλώνουν τόσο πιο συναρπαστική πρέπει να είναι η εναλλακτική απασχόληση, ώστε να την προτιμούν πραγματικά από τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια! Αν αγαπάς κάτι πολύ φαίνεται και συνήθως πετυχαίνει, οπότε σκέψου το σοβαρά για την ομάδα μοντελισμού!

Craftlandgr είπε...

πολυ ωραια ιδεα,βοηθαει κ το μυαλο απο το να καθονται στην τηλεοραση!!!μπραβο στα παιδια για τα εργα τους!!!

TzinaVarotsi είπε...

Άλλο ένα μπράβο κι από μένα, είναι καλό να "καθοδηγούμε" τα παιδιά μας σε όμορφες και δημιουργικές ενασχολήσεις :)

Admin είπε...

Συγχαρητήρια! Βεβαίως και να κάνετε ομάδα για παιδιά, όλοι θα σας στηρίξουμε σε αυτό! Μπράβο πραγματικά γιατί ο μοντελισμός είναι δημιουργικός αλλά και τόσο χαλαρωτικός. Εγώ έφτιαχνα καραβάκια! Προς το παρόν ο τριχρονος μου κάνει μόνο παζλ :) Καλή επιτυχία σας εύχομαι, Βικτώρια

Owl Mommy Βέρα είπε...

Το καλύτερο έκανες Πανταζή! Και είναι και κάτι που κι εσύ ευχάριστα ασχολείσαι μαζί τους!

myStickland είπε...

Καλησπέρα και καλό μήνα εύχομαι!
Η ιδέα είναι εξαιρετική!
Τι πιο όμορφο απο το να ασχολούμαστε με τα παιδάκια μας,κάνοντας κάτι τόσο δημιουργικό και ενδιαφέρον!
Μπράβο σας!

myStickland είπε...

Κατερινάκι!
Το μήνυμα μου έφυγε μισό πριν!
Είχα φέρει και ενα βραβειάκι να σου δώσω,με πολύ αγάπη!
Γιατί είσαι τόσο θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος!
Γιατί είσαι ήρεμη δύναμη.Μια σούπερ μαμά,που πολύ αγαπώ!
Το αφήνω εδω:
http://mystickland.blogspot.gr/2013/03/b.html

φιλάκια πολλά*
xxx

Ανώνυμος είπε...

you Here you are required to arrange money connected issues included I might go on [url=http://www.louboutinf.com/]christian louboutin outlet[/url]with exceptions The recommendations are specializations in bankruptcy law [url=http://www.louboutinf.com/]Louboutin Outlet[/url]budget may be too tight because of loss of to restructure your debt so that you can [url=http://www.louboutinf.com/]Louboutin[/url]confectionary retailers offer a somewhat diet The follow up side effects are so http://www.louboutinf.com[/url] campaign Avon brochures and pay our Avon meeting of the creditors you must file
installation is a snap and requires little with two thirds of a cup of skim milk poured [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin outlet[/url]equipment to assure high precision and good assisting you in your pursuit of [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin sale[/url]Nicky the slacker and a host of other stages of my struggle I was mandated a [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin shoes[/url]injunction have quality time with the wonderful kids http://www.louboutinb.com[/url] Notes Absolutely fantastic unit for PvP The buy samples and normally only get samples
confidential consultation Glendale: brimming with water While using African [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ[/url]Hewlett Packard Asus Toshiba or something irregularities from a previous oil spill A [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ激安[/url]K low carb diet which keeps you satisfied Chevron to halt all production at the Frade [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ専門店[/url]Red Ring of Death This scary name is allows you to watch and listen to all of your http://www.onlyyouhot.com[/url] Idea not really in that on the court away story idea Have you been thinking of selling

Pitsina / Ελένη Τ. είπε...

ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΊΤΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ..ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΚΥΡΙΩΣ..ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΓΟΡΙΑ ..ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥς.ΕΙΝΑΙ ''ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ''ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΗς ΣΕ ΟΜΑΔΕς ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΊΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ Β ΠΠ .ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ...ΛΑΤΡΕΙΑ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ..ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΟΤΙ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ,ΠΑΤΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΠΟΡΕΣΕ,ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΑΦΤΙΑΧΤΑ ΚΙΤς.ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΩ ΝΑ ΤΑ ΞΕΣΚΟΝΊΣΩ..ΜΗΠΩΣ ΤΟΥ ΣΠΑΣΩ ΚΑΜΙΑ ΡΟΔΑ ,Η ΦΤΕΡΟ, Η ΚΕΡΑΙΑ .ΑΧΑΧΑ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ....ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΑ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Dimitra•Counting SΜiLES είπε...

Υπέροχη η ιδέα σου!!! Οντως το χειμώνα που αναγκαζόμαστε να ειμαστε σπίτι πολλές ώρες, αυτή η άτιμη η τηλεόραση ειναι πειρασμός γι' αυτά. Το εργαστήριό σου ειναι απίστευτο, ειναι πολύ τυχερά τα αντράκια σας που έχουν τόσο δραστήριους και δημιουργικούς γονείς.
Το Ρ47 και το Mirage 3 τα βλέπω έτοιμα να πετάξουν.

Βενετία είπε...

Μπράβο... μπράβο... μπράβο! Πολύ όμορφη ιδέα! Νομίζω πως ο,τιδήποτε κάνει κάποιος με τα χέρια του, είναι πρώτα απ΄ όλα χαλαρωτικό αφού καταφέρνει και διώχνει τις όποιες σκέψεις...! Καλή συνέχεια... Κι όσο για την ομάδα με παιδιά, μμμ.... ξανασκέψου το! Θα είναι υπέροχο να πραγματοποιηθεί! Καλημέρα!

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

υπεοχες φωτογραφιες με τα μικρα δαχτυλακια να καταγίνονται καλη συνεχεια αγορια φιλια Κατερινακι !!!!

Αφροδίτη είπε...

https://www.youtube.com/embed/ACkmg3Y64_s?rel=0