Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Εισαγωγή στον Μοντελισμό

Λεπτομέρεια μακέτας τρένου
Ένα από τα θέματα με το οποίο θα ασχοληθούμε στο κομμάτι των κατασκευών είναι ο μοντελισμός.

Ο μοντελισμός είναι η κατασκευή ενός αντικειμένου σε μικρογραφία ή υποκλίμακα όπως συνήθως λέμε.
Μινιατούρα Φάρου σε εξέλιξη
Μπορεί να είναι κάποιο υπαρκτό αντικείμενο σε πραγματικό μέγεθος το οποίο αντιγράφουμε κατά κάποιον τρόπο σε μικρογραφία ή μπορεί να είναι κάτι φανταστικό σε μικρογραφία.

Τα θέματα που καλύπτονται μπορεί να είναι αεροπλάνα, πλοία, οχήματα, τρένα, ανθρώπινες φιγούρες, σπίτια, έπιπλα, μηχανές ζώα, τοπία και πραγματικά οτιδήποτε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μοντέλων είναι εξίσου πολλά. Ξύλο, πλαστικό, μέταλλο, ύφασμα, χρώματα  και κόλλες διαφόρων ειδών.

Το εργαστήριο μου
Επίσης χρησιμοποιείτε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, από τα κλασικά εργαλεία που μπορεί να υπάρχουν σε ένα σπίτι, μέχρι νυστέρια που χρησιμοποιούν οι γιατροί ή τσιμπιδάκια για τα φρύδια.

Είναι λοιπόν σημαντικό να τονίσω το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ενασχόληση, μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και δημιουργική για  ανθρώπους με τελείως διαφορετικά γούστα.



Το δυστύχημα είναι ότι στην Ελλάδα  ο μοντελισμός δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να δημιουργούμε ή να κατασκευάζουμε οτιδήποτε.
Προτιμούμε να αράξουμε στα καφέ σε πέντε καρέκλες ο καθένας με τις ώρες καπνίζοντας αρειμανίως και βλέποντας ποδόσφαιρο.

Το κακό είναι ότι μπορεί να είμαστε έτσι πλέον ως ενήλικες, αλλά δεν κάνουμε κάτι για να σπρώξουμε τουλάχιστον τα παιδιά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Στο να αναπτύξουν δηλαδή την δημιουργικότητα τους.
Επειδή βαριόμαστε να ασχοληθούμε μαζί τους προτιμούμε να τα αφήνουμε να αποβλακωθούν μπροστά σε ένα play station, ένα  PC ή  μια τηλεόραση για να έχουμε την ησυχία μας.

Αργότερα στην εφηβεία  απορούμε γιατί  φαίνετε να έχουν σκυλοβαρεθεί τη ζωή τους αφού δεν τους έχει δώσει ποτέ κανείς το κίνητρο για να κάνουν κάτι δημιουργικό, κάτι που θα τους βάλει στη διαδικασία ν α μελετήσουν ένα βιβλίο που θα τους βοηθήσει να  κατασκευάσουν κάτι με τα χέρια τους. Κάτι που να τους εξάψει την φαντασία, να τους χαλαρώσει, να τους βοηθήσει να εκτονωθούν.

Ο μεγάλος μας γιος άρχισε να ασχολείται με τα μοντέλα μου στα δύο του χρόνια. Ήταν ένα παιδί με ιδιαίτερη ζωηράδα και εξαιρετικά υπερκινητικό. Κι όμως  έμαθε να επικεντρώνεται με τις ώρες δημιουργώντας οτιδήποτε μπορούσε και μάλιστα με τέτοια προσοχή και προσήλωση που μας εντυπωσίαζε!

Στην κεντρική και βόρεια  Ευρώπη ασχολούνται εδώ και πολλές δεκαετίες με τον μοντελισμό και μάλιστα σε ηλικίες από πέντε ετών μέχρι και τα βαθειά γεράματα.
Έχουν δημιουργήσει συλλόγους, ομάδες εργασίας, ακόμη και σε σχολεία ή σε τοπικά πολιτιστικά κέντρα με την παρότρυνση και την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή των δασκάλων  των παιδιών.

Koenig  strasse Stuttgart Χριστουγιεννιάτικη αγορά
Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική κουλτούρα.

Θεωρώ ότι επί της ουσίας πρόκειται για μια εξαιρετική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της οποίας αποκτά κανείς ουσιαστικές δεξιότητες.
Έτσι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες να βαρεθεί κάποιο πιτσιρίκι και να  ασχοληθεί με δραστηριότητες που θα το έκαναν ιδιαίτερα αντιπαθή στους τριγύρω του.

Πέρα από όλα αυτά όμως, είναι τελικά τρομερά μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθει κανείς βλέποντας τον μικρό κόσμο που μπορεί να δημιουργήσει με τα χέρια και το μυαλό του…
  
Χριστουγιεννιάτικες μακέτες τρένων που βάζουμε κάθε χρόνο κάτω από το στολισμένο δέντρο μας 
Στο μέλλον μέσα από αυτό το  blog, θα έχουμε εκτενείς αναφορές, με παρουσιάσεις και κατασκευές μοντελιστικού ενδιαφέροντος, ακόμη και προτάσεις για το που θα μπορέσουμε να βρούμε υλικά  και εργαλεία για το σκοπό αυτό.
                                                                                              
Κομάτια από την συλλογή τρένων μου

Εδώ θα βρείτε κάποιες παραπάνω πληροφορίες εαν ο Μοντελισμός σας ενδιαφέρει.
www.tmg-stutensee.de
www.fcmaerklin.com
www.toysoldierfactory.ie
                                                                                                Πανταζής

7 σχόλια:

Litsa είπε...

Καλή αρχή Πανταζή!!!

Maria Villioti είπε...

Καλορίζικο παιδιά. Δεν γνωρίζω πολλά από τον μοντελισμό αλλά πάντα εντυπωσιάζομαι όταν βλέπω τι φτιάχνουν όσοι ασχολούνται. Καλή συνέχεια...Αν θέλετε βγάλτε τη λεκτική επαλήθευση. Δεν έχει και πολύ νόημα απλά καθυστερεί τα σχόλια.

KaPaworld είπε...

Μαρία σε ευχαριστούμε για τα σχόλια!!

tasoula είπε...

καταπλικτηκη δουλεια Πανταζη και θα την παρακολουθω γιατι ειληκρινα πιστευω πωσ αν ενα παιδι συγκεντρωθει απο μικρο να φτιαξει το μικροκοσμο του ειδη μεγαλωνοντας θα εχει αναπτιξει ικανοτητες που θα τον βοηθησουν να φτιαξει και τον αληθινο του κοσμο!!!

KaPaworld είπε...

Ευχαριστώ πολύ Τασούλα.Συμφωνώ πολύ μαζί σου και χαίρομαι που θα τα λέμε, γιατί ΄θα συνεχίσουμε με ωραίες κατασκευές....Είσαι η γνωστή Τασούλα από Τρίκαλα;

Παπίτσα είπε...

Να φτιάξεις ολόκληρη πόλη!

Το χριστ. χωριό στην Weinachtmarkt είναι υπέροχο! Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι αυτό:

http://www.madurodam.com/

Σας εύχομαι να πάτε, θα το καταευχαριστηθείτε!

vailie είπε...

Πολύ ωραία απασχόληση και για γονείς και για παιδια! Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω ένα κουκλόσπιτο για τις μικρες μου και ενα τρενάκι και σταθμο για κάτω από το δέντρο μας... Ποιοτικος χρόνος!!! Ευχαριστουμε Πανταζη!!!